15
10

23

1403 اردیبهشت 25

2024 May 14

banner

شركتهاي چند رشته اي صنعتي

شركتهاي چند رشته اي صنعتي

آخرین بروزرسانی : 21 آبان 1401

 

تشکیل گروه چند رشته ای صنعتی در بازار سرمایه

شرکت های سرمایه گذاری چند رشته ای در دهه 50 شمسی تاسیس شدند و از جمله آن ها می توان به تاسیس شرکت سرمایه گذاری ملی ایران (ونیکی) اشاره کرد و با ورود این شرکت به بورس اوراق بهادار تهران، گروه چند رشته ای صنعتی در این بازار پایه گذاری شد؛ اگرچه این گروه به عنوان یکی از قدیمی ترین گروه های بازار سرمایه محسوب می شود؛ اما آنطور که شایسته است، شرکت های زیادی در آن پذیرفته نشده اند و با ورود شرکت سرمایه گذاری تامین اجتماعی در سال 1399 تعداد شرکت های فعال در این گروه به عدد 6 رسید؛ اما با توجه به اینکه همه شرکت های این گروه را هلدینگ های بزرگ تشکیل می دهند، علی رغم تعداد کم آن ها، این گروه از ارزش بازار بالایی برخوردار است.

عوامل موثر بر سودآوری شرکت های فعال در گروه چند رشته ای صنعتی

این گروه متشکل از هلدینگ های سرمایه گذاری است و هرکدام از این هلدینگ ها در بخش های مختلف اعم از بورسی و غیر بورسی سرمایه گذاری انجام داده اند و برای تحلیل سودآوری این شرکت ها بایستی ارزش خالص دارایی (NAV) آن ها را مورد بررسی قرار دهیم و برای ارزش گذاری سهام هلدینگ های چند رشته ای اصطلاحا از روش P/NAV استفاده می کنیم.

لازم به یادآوری است که ارزش خالص دارایی (NAV) یک شرکت اینگونه محاسبه می شود که کل بدهی های شرکت مذکور را از دارایی های آن کسر می کنیم. به عنوان مثال یک شرکت 40 هزار میلیارد تومان دارایی بورسی و غیربورسی دارد و به دلیل مشکلات پیش آمده برای این شرکت، در صورت های مالی آن 35 هزار میلیارد تومان بدهی مشاهده می شود؛ در حال حاضر با کسر بدهی ها از دارایی های این شرکت، 5 هزار میلیارد تومان باقی می ماند که اصطلاحا همان ارزش خالص دارایی های این شرکت است. بنابراین برای تحلیل شرکت های فعال در گروه چند رشته ای صنعتی در ابتدا باید ارزش دارایی های آن را حساب کنیم.

عوامل متعددی بر نوسانات ارزش دارایی های شرکت های فعال در گروه چند رشته ای صنعتی تاثیر دارد و لازم به ذکر است هر عاملی که موجب افزایش و یا کاهش ارزش پرتفوی شرکت های سرمایه گذاری شود، می تواند بر عملکرد این شرکت ها اثر داشته باشد؛ به عنوان مثال نرخ دلار، قیمت گذاری دستوری، قیمت های جهانی و...که همه آن ها بر روند سود سازی شرکت های زیر مجموعه این هلدینگ ها اثرگذار هستند، می توانند در نوسانات ارزش دارایی های این هلدینگ ها موثر باشند. اصلی ترین عامل در بالا رفتن ارزش دارایی های این هلدینگ ها، افزایش نرخ دلار است؛ چراکه با بالا رفتن نرخ دلار، ارزش پرتفوی و سودآوری شرکت های زیرمجموعه این هلدینگ ها نیز افزایش پیدا می کند و همین موضوع باعث بالا رفتن قیمت سهام آن ها می شود.

به عنوان مثال یکی از هلدینگ های فعال در این گروه بخشی از نقدینگی خود را به خرید سهام یک شرکت پتروشیمی اختصاص داده است و به دلیل اثرپذیری نرخ های فروش محصولات پتروشیمی از نرخ دلار، سودسازی پتروشیمی افزایش یافته و موجب بالا رفتن قیمت سهام این شرکت پتروشیمی شده است. بنابراین افزایش قیمت سهام این پتروشیمی بخشی از پرتفوی هلدینگ سرمایه گذاری را تحت تاثیر قرار می دهد و موجب افزایش ارزش خالص دارایی های آن می شود. به همین دلیل قیمت دلار به شکل مستقیم بر افزایش ارزش این هلدینگ تاثیر دارد.

 

لوگو فوتر